Muurgedicht ‘I.M. Burgemeester Luesink’

Kloosterstraat 15, 6981 CC Doesburg | Toon op kaart

Muurgedicht ‘I.M. Burgemeester Luesink’

In Memoriam aan onze Burgemeester Kees Luesink, die tijdens de festiviteiten van Doesburg 777 overleed, op 27 december 2014. Speciaal op deze locatie aangebracht, Het Arsenaal, omdat heer Luesink zich tijdens zijn burgemeesterschap heeft ingespannen om dit historische gebouw een nieuwe functie te geven. Gezien de regelementen van dit gebouw, in het kader ‘Rijksmonument’, was het niet geoorloofd om direct een tekst op de muur aan te brengen. Oplossing was om een acrylaat plaat aan te brengen met bevestigingspunten in het voegwerk van de muur. Meerwaarde is, dat het onder verschillende weersomstandigheden verschillende visuele effecten teweegbrengt. Bijvoorbeeld, bij zonlicht ontstaat er een schaduw van de tekst op de muur. De letters zijn met hulp van een spiegelend sjabloon aan de achterzijde van de plaat ingeschilderd. Geschreven door stadsdichter Jan Vijn, direct na de dood van heer Luesink. Ontwerp en uitvoering door Afke Kerkhoven

Locatie: ‘Het Arsenaal’ - Kloosterstraat 15

Realisatie: 19 september 2015, op de laatste dag van het 777-feestjaar.

I.M. Burgemeester Luesink

Er is een gat gevallen
in het weefsel van de stad
 de verbinder
 moest zijn web verlaten

het bericht snelt door de straten
Kees is aan het eind gekomen
van zijn harde pad

en wij herinneren ons de dromen
die dank zij hem zijn uitgekomen.

Achtergrond muurgedichten Doesburg

In het kader van het 777-jarig bestaan van Doesburg, heeft Stichting Doesburg 777 de opdracht gegeven om muurgedichten te schilderen, op gevels in Doesburg, met name in de oude stadskern.

In eerste instantie, ging Stichting Doesburg 777 zelf op zoek naar een geschikte muur, en huiseigenaren hiervoor benaderen. Na de realisatie van het eerste muurgedicht, kwamen andere huiseigenaren vragen of er een muurgedicht op hun huis mocht komen te staan.

Oorspronkelijk was het idee om er zeven te realiseren. Echter, gaandeweg bleek er veel tijd nodig te zijn voor het uitvoeren hiervan. (Een gemiddelde van 6 letters per uur inschilderen bij het eerste gedicht.) Met het oorspronkelijke budget konden er drie gerealiseerd worden. In het jaar na afsluiting van het feestelijk jaar, kwam er opnieuw budget vrij. Voldoende voor het realiseren van een vierde muurgedicht. Al deze vier gedichten zijn te bezichtigen in de binnenstad van Doesburg.

Website