Muurgedicht 'De Citer'

Bergstraat 46, 6981 DC Doesburg | Toon op kaart

In 2016 kwam er budget vrij voor nog een vierde muurgedicht in Doesburg. Deze keer een Chineestalig muurgedicht, geschreven door Bai Juyi (772-846). Jan Baggerman, de eigenaar die de muur beschikbaar stelde, is bekend met de Chinese taal en cultuur. Ontwerper en uitvoerder Afke Kerkhoven heeft enkele kalligrafielessen gevolgd om begrip en gevoel te krijgen voor de tekens die zij naderhand op de muur inschilderde. Jan Baggerman heeft de tekens op ware grootte geschilderd, die Afke vervolgens via carbonpapier overtrok langs de lijnen van de karakters op de muur. Daarna begon het inschilderen. Het gedicht bestaat uit vier regels, die van rechts naar links, en van boven naar beneden gelezen dienen te worden. Afke heeft ervoor gekozen om het gedicht aan weerszijden van de lantaarn te plaatsen. Het oogt niet alleen symmetrisch, het past ook bij de inhoud van het gedicht. Het inzicht (‘licht’) dat ontstaat bij degene na regel 1 en 2 van het gedicht. Er hangt een vertalingsbordje bij.

Locatie: Bergstraat 46

Realisatie: 23 april 2016

De Citer

Met de citer voor mij op het bankje
 zit ik stil, door gevoelens verward.
Waarom mezelf gekweld met spelen?
De wind doet de snaren al zingen.

Achtergrond muurgedichten Doesburg

In het kader van het 777-jarig bestaan van Doesburg, heeft Stichting Doesburg 777 de opdracht gegeven om muurgedichten te schilderen, op gevels in Doesburg, met name in de oude stadskern. In eerste instantie, ging Stichting Doesburg 777 zelf op zoek naar een geschikte muur, en huiseigenaren hiervoor benaderen. Na de realisatie van het eerste muurgedicht, kwamen andere huiseigenaren vragen of er een muurgedicht op hun huis mocht komen te staan.

Oorspronkelijk was het idee om er zeven te realiseren. Echter, gaandeweg bleek er veel tijd nodig te zijn voor het uitvoeren hiervan. (Een gemiddelde van 6 letters per uur inschilderen bij het eerste gedicht.) Met het oorspronkelijke budget konden er drie gerealiseerd worden. In het jaar na afsluiting van het feestelijk jaar, kwam er opnieuw budget vrij. Voldoende voor het realiseren van een vierde muurgedicht. Al deze vier gedichten zijn te bezichtigen in de binnenstad van Doesburg.

Kijk hier voor meer muurgedichten.