Hanzemuurschildering

Kosterstraat, 6981 CH Doesburg | Toon op kaart

In de Kosterstraat in Doesburg vind je een prachtige muurschildering, waarop een tafereel te zien is uit de Hanzetijd. Een man en een vrouw in middeleeuwse kledij ruilen verschillende handelswaar uit. Op tafel ligt zeezout en staat een pot Doesburgse moserd. Een wat modernere knipoog zijn de échte Doesburgse moppen, de koekjes die op het doek liggen. De dame drinkt Hanzebier uit een kelk. 

Om tot deze waarheidsgetrouwe muurschildering te komen werd eerst een foto gemaakt die later nageschilderd is. In Stadsbierhuys de Waag, waar in de Hanzetijd al veel bedrijvigheid was, poseerden Paul Staarink en zijn partner Els Goedings. Niet toevallig, want de voorouders van Paul Staarink starten Staarink warenhuis ooit in het pand waarop nu de schildering te zien is. Het heette toen nog de 'Kleine Bazaar', de naam die nog altijd af te lezen is aan de voorgevel van het pand waar nu AMI Kappers gevestigd is. 

Op 23 januari 2023 werd de muurschildering officieel geopend door wethouder Stan Hillenaar. De schildering werd aangebracht door de Strakke Hand.

Samenwerking
De muurschildering kwam tot stand vanuit het project “Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden – toen en nu” dat werd uitgevoerd in het kader van het INTERREG-programma Duitsland-Nederland. De negen Nederlandse steden die al samenwerken vanuit Hanzesteden Marketing werkten voor toeristische productontwikkeling vier jaar lang samen met vijf Duitse Hanzesteden. Bij de realisatie van de muurschildering waren onder meer de volgende partijen betrokken: Gemeente Doesburg, Achterhoek Toerisme, Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Hanzesteden Marketing/Marketing Oost en de Strakke Hand. Voor het ontwerp werden lokale experts geraadpleegd.

Meer over de muurschilderingen in de verschillende Hanzesteden lees je hier.