De Waag

Koepoortstraat 2, 6981 AS Doesburg | Tel: +31 313 479 617 | Toon op kaart

Tegenover het Stadhuis ligt De Waag. De bouwtrant van dit op de hoek van de Koepoort- en Gasthuisstraat gelegen pand doet direct denken aan de stijl, zoals die in de Noord Duitse Hanzesteden wordt aangetroffen.

Het gebouw, dat oorspronkelijk ‘Nieuw Gelre’ of ‘Het Hoge Huis Gelria’ werd genoemd, dateert uit 1478. Het fungeerde als stads-bierhuis, een herberg waar ook de arbeiders van de stad een deel van hun loon in bier kregen uitbetaald. Later diende het tevens als waag.

Begrijpelijk, als men bedenkt dat de toenmalige markt werd gehouden op en rond de kruising Koepoort-, Gasthuis-, Rogge- en Kerkstraat. Het bleef in stedelijk bezit tot 1943. In 1949 werd het gebouw door de toenmalige eigenaresse, de Stichting Huis Bergh, grondig gerestaureerd en waar nodig gereconstrueerd. Het bleef zijn functie als café-restaurant behouden. En als zodanig komt het ook, als oudste restaurant in Nederland, voor in het Guinness Book of Records. De in het oog vallende zogenaamde korfboognissen mogen karakteristiek voor Doesburg genoemd worden. De beschouwer zal ze overal in de stad aantreffen. Dankzij het feit dat het precieze bouwjaar van De Waag bekend is, mogen we dat stijlkenmerk op de tweede helft, of in ieder geval het laatste kwart, van de 15e eeuw dateren.

Website Telefoon