Historische Boekdrukkerij De Arend

Burgemeester Nahuyssingel 28, 6981 AE Doesburg | Tel: +31 313 474 945 | Toon op kaart

De Historische Boekdrukkerij De Arend van eigenaar Arie Niks omvat een grote verzameling van oude drukkersgereedschappen en materialen. Naast een zevental drukpersen, alle handbediend, heeft Arie in 40 jaar vele soorten loden en houten letters verzameld. Ook de ornamenten en clichés voert men in het handzetsel in. Daarmee laat hij tijdens zijn openingstijden de bezoekers zien hoe er vroeger gezet en gedrukt werd. Ook krijgt men uitleg over de vele lettertypes, alsmede de verschillende papiersoorten. In deze ambachtelijke drukkerij maakt men uitsluitend drukwerken met een zeer geringe oplage. Er worden regelmatig bierviltjes, bijzondere kaarten, proclamaties en gedichten gedrukt. Vaak gaat het om kunstzinnige uitingen. Ook etsen en linosneden kunnen op de grote proefpers uit 1900 worden gedrukt. Opdrachten krijgt De Arend uit het gehele land, want zeker binnen de grafische industrie is de collectie goed bekend.

Voor kinderen gaat er een wereld open als ze horen hoe er voor het computertijdperk drukwerk werd vervaardigd. Voor oud gedienden uit de grafische bedrijfstak is het een wereld van herkenning. Voor anderen is het een unieke kans om nog eens te zien wat er ten grondslag ligt aan de uitstervende beroepen van drukker en zetter. Een leerzame maar ook ontspannende ontmoeting!

Openingstijden: dinsdag- en woensdagmiddag van 12.00 tot 16.30 uur en elke eerste zondag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur.
Toegang gratis. Op afspraak kunnen groepen ook op ander tijden komen. Daarvoor wordt wel een kleine vergoeding gevraagd.

Website E-mail Telefoon