Panovenweg, 6984 Doesburg
|
Toon op kaart
De historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh maakt het ook dit jaar weer mogelijk om onder begeleiding van een gids een unieke wandeling te maken door en over de verborgen parel van Doesburg: “De Hoge Linie”. Deze is, in tegenstelling tot de Lage Linie, normaal gesproken voor publiek niet toegankelijk. Hierdoor is er ecologisch gezien een bijzonder gebied ontstaan met een verscheidenheid aan planten, bomen, klein wild maar vooral een vrijheid voor vogels. Een bezoek is ook dit jaar weer mogelijk door middel van een aantal, door de historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh georganiseerde, wandelingen.
De wandelingen zijn dit jaar gesplitst in twee specifieke thema’s: een wandeling met vooral een cultuurhistorische lading en een wandeling waarbij de accenten vooral worden gelegd op flora en fauna waarbij vooral ook de vogelliefhebbers aan hun trekken zullen komen. De exacte data:
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en de Franse bezetting (1672-1674) veranderde Doesburg van een handelsstad in een vestingstad. De oude stadsmuren en poorten werden afgebroken en er kwamen aarden wallen voor in de plaats. Rond 1672 werden deze weer volledig afgebroken. Ruim twintig jaar later kreeg militair- en vestingbouwkundige Menno van Coehoorn de opdracht van de Raad van State om de vestingwerken langs de IJssel te inspecteren. De conclusie was om nabij Doesburg verdedigingswerken tussen de Oude en Nieuwe IJssel te realiseren. In 1701 werd begonnen met de aanleg. Deze vestingwerken zijn goed bewaard gebleven en staan tegenwoordig bekend als de Hoge Linie en Lage Linie, inmiddels aangewezen als Rijksmonument.
De vestingwerken van Menno van Coehoorn waren bedoeld om de stad te verdedigen tegen indringers. De Hoge en Lage Linie behoren tot de mooiste voorbeelden van verdedigingswerken volgens het zogenoemde Nieuw-Nederlands stelsel. Je kunt stellen dat men hier het werk van Menno van Coehoorn op zijn best kan zien, het best bewaard is gebleven en in die zin ook uniek is. Kenmerkend hiervoor is de doorlopende zigzaglijn in de vestingwerken. In Doesburg werden ze op enige afstand van de historische stadskern aangelegd, mogelijk vanwege de verbeterde aanvalstechnieken van die tijd. De ruimte tussen de vestingwerken en de stad werd vaak gebruikt voor de kampementen van het leger.