
Vestingstad
Doesburg
In 1701 ontwierp Menno van Coehoorn plannen om ten oosten van de stad Doesburg een sterke verdedigingslinie aan te leggen. De verdedigingslinie werd tussen 1702 en 1730 aangelegd. Doesburg werd daarmee een vestingstad. De verdedigingslinie is nog helemaal intact en staat bekend onder de naam Hoge en Lage Linie of Batterijen.
Lage Linie
De Lage Linie ligt aan de zuidkant van de stad, op loopafstand van het historische centrum. Vóór deze Linie liggen moerassen en een dode arm van de Oude IJssel. De Lage Linie bestaat uit eenvoudige grondwallen met hellingbanen en een open schootsveld. Daaromheen liggen prachtige waterpartijen en waardevolle riet- en moerasgebieden. Een onverhard wandelpad over de Lage Linie is te betreden vanaf de Turfhaven of de Kraakselaan.
Hoge Linie
De Hoge Linie ligt in een open en landelijk gebied aan de oostkant van Doesburg. Dit deel van de vestingwerken bestaat naast wallen, droge grachten, doorgangen, batterijen en hagen uit hellingbanen, open schootsvelden en een zogenaamd terreplein (het vlakke terrein tussen de Linies en de stad). Zoals de naam al aangeeft is de Hoge Linie hoger en zwaarder gebouwd dan de Lage Linie. De reden daarvoor is dat het aannemelijk was dat Doesburg vanaf deze kant zou worden aangevallen. In het verleden zijn op de Hoge Linie ook schietbanen aangelegd; lange, open verbindingen dwars door de grondwallen. Die schietbanen bestonden onder andere uit waarnemingsposten en kogelvangers. Ook deze later toegevoegde schietbanen zijn een onmiskenbaar onderdeel van de geschiedenis van de Doesburgse vesting. Door de afsluiting voor publiek is in de loop van de tijd ook een prachtig natuurgebied ontstaan.
De Lage Linie is op eigen gelegenheid te bezoeken. De Hoge Linie kun je alleen naartoe met een vestingswandeling. Voor meer informatie over deze unieke gelegenheid kijk je bij Vestingswandeling op deze website en kun je terecht bij Streekmuseum De Roode Tooren in Doesburg.
Nu al meer informatie over Doesburg als vestingstad? Kijk dan op Vestingstad Doesburg.